Dýně je
lidový
název nejčastěji pro tykev turek (nazývanou také dýně obecná, latinsky:
Cucurbita pepo, nejčastěji varieta pepo) nebo tykev velkoplodou
(nazývanou také dýně velkoplodá, latinsky: Cucurbita maxima). Nejčastěji se jedná o zeleninu oranžové barvy z čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae). Jde o jednoletou popínavou rostlinu původem z Latinské Ameriky. Do Evropy se dostala koncem 15. století v souvislosti se španělskými kolumbovskými výpravami. Listy jsou nedělené nebo dlanitě laločné. Plodem je bobule různého tvaru a zabarvení. Z 90% obsahuje vodu a důležité minerální látky (železo, hořčík, draslík, sodík). Cucurbita pepo Tento druh dýně pochází ze Střední Ameriky. Dochovaná semena pocházejí z období 5000 př.n.l., patří tedy mezi nejstarší kulturní plodiny. Jedná se o jednoletou rostlinu keříčkového vzrůstu. Velké jednodomé květy jsou žluté barvy. Vzhledem k velkým rozdílům u bobulí této dýně se tato rostlina člení na několik variet: • Cucurbita pepo, varieta giromontiina – sem patří kabačky a cukety • Cucurbita pepo, varieta patissonina – sem patří patizony • Cucurbita pepo, varieta oleifera – sem patří tykev (dýně) olejná Cucurbita maxima Tento druh pochází pravděpodobně z Peru. Zde se pěstovala již kolem roku 1200 př.n.l. Dnes se pěstuje v Jižní Americe, Severní Americe, v oblasti Středozemního moře, na Balkáně, ve Střední Asii a v Rusku. Jedná se o jednoletou rostlinu vytvářející až 10 m dlouhé lodyhy s úponky. Plod je kulovitý, zploštělý i válcovitý a dosahuje hmotností až několik desítek kilogramů. Plod bývá nejčastěji zpracováván na kompoty, ale může být také využit k přípravě marmelád a náplní do pečiva. V našem případě však zpracováváme pouze jádra, dužina zůstává na poli jako přírodní hnojivo. Mezi variety tohoto druhu dýně patří dýně hokkaido. Průměrný obsah látek a minerálů: • Tabulka udává dlouhodobě průměrný obsah živin, prvků, vitamínů a dalších nutričních parametrů zjištěných v jádrech.
Dýňová semínka jsou dobře známá pro vysoký obsah zinku a svůj blahodárný účinek na potíže s prostatou. Obsahují mnoho zdravých, důležitých stopových prvků a minerálů ( zinek, hořčík, fosfor, železo). Jejich energetická hodnota je 2451 kJ/100 g. |